De Loep 2008

VVOJ-Loep-150pxIn de categorie tekstuele producties is De Loep 2008 op vrijdagavond 21 november 2008 uitgereikt aan Joep Dohmen (NRC Handelsblad) voor zijn artikelenreeks ‘Chaos bij de Belastingdienst’.

Bij audiovisuele producties ging De Loep naar Marije Meerman, William de Bruijn (beide foto) en Barbara Coolen (Tegenlicht, VPRO) voor hun programma ‘De verkoop van een oorlog’.

Loep 2008: Joep Dohmen (rechts)

Loep 2008: Joep Dohmen (rechts)

Loep 2008: Marije Meerman en William de Bruijn

Loep 2008: Marije Meerman en William de Bruijn

De VVOJ Aanmoedigingsprijs ging naar Mirjam Pool, voor haar boek ‘Alle dagen schuld’ over de problematische situatie van de allerarmste inwoners van Almelo.

Loep 2008 (Aanmoedigingsprijs): Mirjam Pool

Loep 2008 (Aanmoedigingsprijs): Mirjam Pool

Bijzondere lof was er voor onderzoeksjournalist Gerard Legebeke van Vpro’s Argos, die afgelopen zomer plotseling overleed. Op de foto Argos-collega’s Huub Jaspers en Kees van den Bosch.

Kees van den Bosch (links) en Huub Jaspers (midden) van Argos

Kees van den Bosch (links) en Huub Jaspers (midden) van Argos

Lees hier het juryrapport.
Klik hier voor het genomineerde werk.

Hieronder vind je alle genomineerden voor De Loep 2008.

Tekstuele producties:

Joep Dohmen (NRC Handelsblad) met zijn artikelenreeks Chaos bij de belastingdienst. In maart vertelde Dohmen in de interviewserie Dossier Onderzoek op de VVOJ-site al over deze verhalenserie.
Vasco van der Boon
en Gerben van der Marel (Financieele Dagblad) met hun artikelenreeks over Vastgoedfraude.
Jan Meeus en Herman Staal (NRC Handelsblad) met hun publicaties over Prorail en aanverwante organisaties.

Audiovisuele producties:

Jan Puype en Wim Vanden Eynde (Panorama-VRT) met Pax Electrabel, hun onderzoek over de greep van elektriciteitsproducenten op de Belgische maatschappij.
Marije Meerman, William de Bruijn en Barbara Coolen (Tegenlicht, VPRO) met hun programma De verkoop van een oorlog, over de oorlog met Irak.
Hetty Nietsch en André Tak van Zembla (VARA/NPS) met hun uitzending Moord, doodslag, taakstraf.

VVOJ Aanmoedigingsprijs:

Liset van Ravenzwaaij en Steven Vandenbergh, allebei stagiair bij Het Parool, met Een sint-bernard geeft 135 dagen licht, hun onderzoek naar de weg die restanten van dieren afleggen van dierenambulance naar elektriciteitscentrale.
Mirjam Pool met haar boek Alle dagen schuld over de huiselijke en financiële situatie van de allerarmste inwoners van Almelo.

De Loep voor de tekstuele en audiovisuele producties bestaat uit 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de VVOJ Aanmoedigingsprijs ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 750 euro. Indien een prijs wordt toegekend aan een productie met meer dan één auteur, krijgen de auteurs elk een beeldje en een oorkonde; het geldbedrag wordt dan gedeeld.