Loep jury 2019

De jury van De Loep 2019:

Kees van den Bosch

Juryvoorzitter Kees van den Bosch (1952) studeerde psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en begon eind jaren tachtig als freelance onderzoeksjournalist. Hij publiceerde onder andere in De Groene Amsterdammer en maakte radiodocumentaires voor HUMAN, VARA en de VPRO. In 1997 begon hij bij Argos, waar hij tot zomer 2017 eindredacteur was. In 2005 won hij de Wereld Audio Award voor een onthulling over Abdul Qadir Khan, de vader van de Pakistaanse atoombom. Van den Bosch schreef De Angstreactor. Kalkar, de kroniek van een eeuwige belofte (Boom 2006, genomineerd voor de Loep 2007). hij kreeg in 2002 de Prix Europa, voor een uitzending met  Stefan Heijdendael en Leo Knikman, en won in 2011 een Tegel samen met Gerard Leenders en Irene Houthuijs. Van den Bosch is samen met Sanne Terlingen en Huub Jaspers genomineerd voor de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek 2018.

Marjan Agerbeek

Marjan Agerbeek (1959) werd midden jaren negentig tijdens een verblijf op de onderzoeksredactie van The Philadelphia Inquirer gegrepen door in Nederland toen nog onbekende computertechnieken voor onderzoeksjournalistiek. Met die kennis gaf ze haar krant, Trouw, een stevige impuls op onderzoeksgebied. Haar onderzoek naar schoolresultaten betekende in 1997 een doorbraak in Nederland op het vlak van computer assisted reporting en het gebruik van de Wet openbaarheid van bestuur. Sinds 2010 staat Agerbeek met haar bureau Bindkracht twaalf hoofdredacties en uitgevers bij in het produceren, opzetten of vernieuwen van print en online titels. In 2002 richtte zij, met drie collega’s, de VVOJ op, waarvan zij voorzitter en drijvende kracht was tot en met de derde Global Investigative Journalism Conference, in Amsterdam (2005).

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder andere over arbeidsuitbuiting en moderne slavernij in Nederland en Europa. Samen met collega Simone Peek maakt zij een podcast over onderzoeksjournalistiek genaamd Speurwerk. Ze is co-auteur van het boek Uitgebuit en schreef een boekje over de journalistiek in Suriname, genaamd ‘A Fri Wortu’. Sylvana studeerde Media, Informatie & Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam en Journalistiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

 

 

Joga Brouwers volgde een opleiding voor Journalistiek in Tilburg in 2000. Ze werkt sindsdien voor KRO-NCRV. En vanaf 2014 (start) bij Reporter Radio. Joga  maakt uitzendingen met een focus op geneesmiddelen, onderwijs en scheepvaart.

 

Ides Debruyne (1966) is medeoprichter van de VVOJ en van het Fonds Pascal Decroos en Journalismfund.eu. Hij is nu managing director van Journalismfund.eu. Ook de Vlaamse Scriptieprijs en de Vlaamse Scriptiebank zijn zijn geesteskinderen en hij is voorzitter van Scriptie vzw, die de wetenschap dichter bij het grote publiek wil brengen en het werk van jonge wetenschappers meer bekendheid wil geven. In 2013 won Debruyne samen met zijn collega Brigitte Alfter de Prize for the Freedom and Future of Media.

 

Jan Hautekiet is producer, radiomaker, muzikant en schrijver. Hij werkte 40 jaar voor de openbare omroep, bij Radio 1, Studio Brussel en  Klara als producer, nethoofd en strateeg. In de jaren 90 maakte hij voor Studio Brussel Hallo Hautekiet en van 2012 tot 2018 maakt hij bij Radio 1 het discussieprogramma Hautekiet. Als muzikant deed hij de afgelopen 40 jaar sessiewerk voor talloze binnen- en buitenlandse artiesten en projecten, recent met ondermeer Patrick Riguelle, Rick de Leeuw en Jan Douwe Kroeske. Hij schreef ondermeer Heerlijk Helder en Ons Moeder Zei Altijd.Jan Hautekiet is voorzitter van het Cultuurloket, Rosas en Sabam.

Hugo van der Parre (1957) is sinds 2010 als onderzoeksjournalist bij NOS Nieuws. Na een studie algemene literatuurwetenschap in Nijmegen werkte hij sinds begin jaren tachtig bij verschillende omroepen. Eerst als redacteur bij AVRO’s Radiojournaal, daarna als eindredacteur bij Veronica Nieuwsradio. Sinds 1992 vooral in de tv-journalistiek: als eindredacteur en adjunct-hoofdredacteur bij RTL Nieuws, en tot 2010 als adjunct-hoofdredacteur van NOVA, de voorloper van Nieuwsuur. Als onderzoeksjournalist hield en houdt Van der Parre zich bezig met tal van dossiers: van gevaarlijke fabrieken, voedselveiligheid en NSA tot gezondheidszorg, MH17 en terrorisme.

Simone Peek is freelance journalist en schrijft met Platform Investico onderzoeksjournalistiek voor diverse media, onder andere over arbeidsuitbuiting en moderne slavernij in Nederland en Europa. Peek werkt hiernaast op de internetredactie van NRC. Ze produceert en host de onderzoeksjournalistieke podcast Speurwerk samen met Sylvana van den Braak. Hiervoor was ze hoofdredacteur van de online verhalenvertellers Hard//hoofd.

 

Mirjam Prenger (1964) is als universitair docent verbonden aan de masteropleiding Journalistiek en media van de Universiteit van Amsterdam, waar ze onder meer verantwoordelijk is voor de vakken gericht op (multimediale) onderzoeksjournalistiek. Ze werkte in het verleden als redacteur bij de Volkskrant, publiceerde – samen met anderen – diverse studies over journalistieke onafhankelijkheid, zelfcensuur en de verhouding tussen PR & voorlichting en journalistiek, en promoveerde op een onderzoek naar de geschiedenis van de televisiejournalistiek in Nederland.

FOTO VRT

Inge Vrancken is hoofredacteur bij VRT NWS en verantwoordelijke voor Het Journaal. Ze begon haar journalistieke carrière bij de regionale omroep ROB-TV in 1994. In ’99 stapte ze over naar de VRT om bij Ketnet het programma Mijn Gedacht te leiden. Daarna startte ze Karrewiet op, het jeugdjournaal van Ketnet. In 2003 begon Inge Vrancken bij Het Journaal, eerst als algemene verslaggever, daarna als buitenlandverslaggever. Daar specialiseerde zij zich in het Midden-Oosten. Inge Vrancken verbleef regelmatig in Turkije om te berichten over de politieke situatie, verkiezingen en aanslagen. Ook de berichtgeving rond de vluchtelingencrisis n.a.v. de oorlog in Syrië centraliseerde zich in Turkije, naast Jordanië en Libanon. Bijzondere aandacht gaf zij ook in haar berichtgeving aan de rol van vrouwen in het Midden-Oosten.  Sinds september 2016 is zij hoofdredacteur van Het Journaal.