Loepcafé – Signalerend

Datum: 20/05/2021
Tijd: 20:30 - 21:30

Locatie:


In aanloop naar de Loepuitreiking op 11 juni 2021 gaat de VVOJ genomineerde producties uitlichten. Dit gaan we doen door online VVOJ-cafés. De makers worden geïnterviewd over hun onderzoek en het publiek kan lui meeluisteren of actief vragen stellen. Donderdagavond 20 mei is het de beurt aan de genomineerden voor de Loep voor Signalerende Onderzoeksjournalistiek. In dit Loepcafé staan de volgende drie producties centraal:

  • De ontdekking van Urk, Matthias Declercq – Uitgeverij Podium
  • Undercover op de huurmarkt voor vluchtelingen,  Yves Delepeleire – De Standaard
  • De gebroken beloftes van datacentra en groene stroom, Merijn Rengers en Carola Houtekamer – NRC Handelsblad
Op Urk

Matthias Declercq woonde ruim een half jaar op Urk en legde de identiteit en de veranderingen van het dorp bloot. Hoe slaagde hij erin om als Vlaming het vertrouwen van de inwoners te winnen? Hoe onderzoek je een gemeenschap die z’n rug naar de buitenwereld heeft gedraaid?

Undercover

Yves Delepeleire ging een jaar lang undercover om schimmige praktijken in de huurmarkt voor vluchtelingen bloot te leggen en de identiteit van ‘illegale makelaars’ bloot te leggen. Hij toonde daarmee het falen van het Vlaamse woonbeleid voor nieuwkomers aan. Hoe spoor je deze tussenpersonen op? Was het undercover gaan de enige manier om met ze in contact te komen? Wanneer geef je je identiteit als journalist prijs?

Stroomslurpers

Merijn Rengers en Carola Houtekamer lieten zien dat de groene stroom van windmolenparken in de Wieringermeer en Flevoland niet – zoals beloofd – gaat naar de inwoners van de polders, maar naar hyperscale datacentra van Google en Microsoft. De voordelen belanden bij Amerikaanse computergiganten, speculerende boerenmiljonairs en een Zweeds energiebedrijf. De nadelen komen terecht bij omwonenden in de polder en bij onwetende Nederlandse stroomconsumenten, die betalen voor het groene imago van de stroomslurpers in de polder. Hoe hebben ze dit onderzoek aangepakt? Welke verhaallijn hebben ze gekozen en waarom? Hoe zijn ze in het bezit van vertrouwelijke documenten gekomen om de gang van zaken rond de bouw van het windmolenpark en de datacentra te reconstrueren?

Deze en andere vragen komen aan de orde in het Vlaamse Loep-café op donderdagavond 20 mei (start: 20.30 uur). 

Wil je leren van deze journalistieke toppers en zelf vragen hoe ze hun onderzoek hebben aangepakt?

Meld je dan hier aan!