VVOJ Loep-café (online)

Datum: 28/05/2020
Tijd: 20:30 - 22:00

Locatie:


Op donderdagavond 28 mei organiseert de VVOJ het eerste online Loep-café: Aanstormende Onderzoekers. Tijdens dit eerste café interviewen Evert de Vos en Coen van de Ven de genomineerden voor de aanmoedigingsprijs. Juryvoorzitter Kees van de Bosch zal elk onderzoek introduceren.

In dit onderzoek reconstrueert Lucien hoe een prestigieus kankermedicijn, hoofdzakelijk ontwikkeld in het ErasmusMC, in handen komt van de farmaceutische industrie. Ondanks de geringe invloed op het wetenschappelijk onderzoek, verhoogt het bedrijf in kwestie, Novartis, de prijs van het middel met een ruime factor 5: van 16.000 euro per patiënt naar ruim 92.000 euro. De hoogleraar die het middel heeft uitgevonden, is ondanks alle onzekerheid en patiëntgrieven multimiljonair. Lucien slaagde erin de betreffende hoogleraar zijn kant van het verhaal te laten doen. Hoe heeft hij dat aangepakt?

De DSB-bank ging 10 jaar geleden failliet. Gidi en Jochem doken in de erfenis van Dirk Scheringa. Een decennium later blijkt ruim de helft van de destijds gedupeerde leners nog altijd te kampen met financiële problemen. De bank in faillissement draait ondertussen als een tierelier. Gidi en Jochem spraken voor hun onderzoek met tientallen klanten en haalden wederhoor bij de curatoren van de bank. Hoe kregen de ze schuldenaren te pakken en hoe kregen ze hen zover om te praten over hun problemen?

In dit onderzoeksverhaal werpt Kasper licht op het imperium de Antwerpse goudhandelaar Alain Goetz. Hij onthult hoe Goetz in drie jaar tijd ruim 31 ton goud kon exporteren uit Oeganda ter waarde van 1,15 miljard, geholpen door nauwe banden met de entourage van president Yoweri Museveni. Kasper bezocht illegale goudmijnen waar kinderen in deplorabele omstandigheden werken, sprak met smokkelaars en kreeg inzage in correspondentie tussen Goetz en Museveni. Hoe kreeg hij dat voor elkaar?

Behalve over hun onderzoeken, bevragen Evert en Coen de aanstormende onderzoekers over hoe zij tot hun onderwerpkeuze gekomen zijn, wat de perspectieven zijn voor jonge onderzoeksjournalisten en waar ze in hun onderzoeken tegenaan lopen. Juryvoorzitter Kees van de Bosch zal elk onderzoek introduceren.

Klik hier om het café om 20.30 uur te betreden!