Avond van de Onderzoeksjournalistiek | uitreiking De Loep 2018

Datum: 22/03/2019
Tijd: 19:30 - 22:30

Locatie: Pakhuis de Zwijger


Wie maakten in 2018 de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen? Tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek reiken we De Loep 2018 uit aan de journalisten die zich vorig jaar hebben onderscheiden met opmerkelijke publicaties, uitzendingen en digitale dossiers. Wie gaan naar huis met de beeldjes, de geldbedragen en de eer? Kom vrijdagavond 22 maart naar naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en maak het live mee.

Het spel is op de wagen! Uit een ongekend sterk veld met 105 inzendingen nomineerde de vakjury drie keer drie producties voor De Loep 2018, dé prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. Nog eens drie producties dingen mee naar de VVOJ Aanmoedigingsprijs. Hier lees je alles over de genomineerden.

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek wordt geopend met een keynote van Günter Bartsch, directeur van de Duitse journalistenvereniging Netzwerk Recherche. Bartsch zal ingaan op de affaire rond Claas Relotius, de meermaals onderscheiden verslaggever van het Duitse weekblad Der Spiegel die eind vorig jaar werd ontmaskerd als fabulant. Zeker veertien van de artikelen die hij schreef, bleken te zijn gebaseerd op verzinsels. Wat doet dit met de geloofwaardigheid van de Duitse journalistiek, die toch al onder druk staat door de populistische kritiek op ‘die Lügenpresse’?

Yael de Haan, lector crossmediale kwaliteitsjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht, zal ingaan op de presentatietechnieken en verhaalvormen die onderzoeksjournalisten gebruiken.

De avond wordt gepresenteerd door Janine Abbring, eindredacteur van het satirische tv-programma Zondag met Lubach en presentatrice van Zomergasten.

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek is gratis toegankelijk voor VVOJ-leden en studenten (op vertoon van studentenpas). Je moet wel even reserveren, dat kan op de site van Pakhuis de Zwijger.

Geen VVOJ-lid of student? Dan betaal je een bescheiden toegangsprijs van €7,50. Ook die kaartjes koop je op de site van het pakhuis.

Aanmelden voor De Avond van de Onderzoeksjournalistiek