Mediacafe #19: Journalist, behoed ons voor de expertocratie! (Gent)

Datum: 11/12/2014
Tijd: 19:30 - 22:00

Locatie: Zebrastraat


Het kernenergievraagstuk, het Europese besluitvormingproces, de Lange Wapper – voorbeelden van dossiers die maatschappelijk zeer relevant, maar stuk voor stuk ook bijzonder ingewikkeld zijn. Zulke zware dossiers komen we steeds vaker tegen. Een groeiend aantal burgers ziet door de bomen het bos niet meer en voelt zich niet meer in staat deel te nemen aan het maatschappelijk debat, wat nefast is voor de democratie. Onderschatten de media met hun almaar kortere, vereenvoudigde verslaggeving het intellect van de burger? Heeft de journalistiek zich voldoende aangepast aan de meer complexe maatschappij? Hoe moet de journalist zijn functie blijven invullen in een samenleving die steeds meer naar een expertocratie neigt?

Onderzoeksjournaliste en politiek filosofe Tamar de Waal, bioloog-journalist Dirk Draulans (Knack) en journaliste Maxie Eckert (De Standaard), chemica van opleiding, gaan het gesprek aan. VRT-journaliste Trui De Maré, zelf juriste van opleiding, leidt het gesprek in goede banen.

Registratie niet verplicht, wel aanbevolen, via de website van deBuren.

Mediacafé is een initiatief van het Fonds Pascal Decroos, deBuren en VVOJ, georganiseerd i.s.m. Zebrastraat en met steun van VVJ.