Cursus Onderzoeksjournalistiek Hogeschool Amsterdam

Datum: 14/04/2015
Tijd: 19:00 - 21:30

Locatie: Amstelcampus Hogeschool van Amsterdam


Het wordt beschouwd als de crème de la crème van de journalistiek. Onderzoeksjournalistiek heeft monarchieën op hun grondvesten doen schudden en staatshoofden ten val gebracht.

Een romantisch en tot de verbeelding sprekend voorbeeld is Watergate: de onthullende verhalen van de Washington Post-verslaggevers Woodward en Bernstein leidden tot het aftreden van de Amerikaanse president Richard Nixon. Maar ook in Nederland zijn er sterke voorbeelden van uitzoekjournalistiek, denk aan de Bouwfraude-affaire. Door het tv-programma Zembla werden geheime prijsafspraken in de bouwsector aan het licht gebracht die tot een parlementaire enquête leidden. Het is niet overdreven te stellen dat onderzoeksjournalistiek van belang is voor een vitale democratie.

Hoewel hier en daar de budgetten onder druk staan in de media, is de roep om onderzoeksjournalistiek er niet minder om geworden. Sterker, het lijkt wel alsof er in de afgelopen jaren steeds meer behoefte bestaat aan diepgravende uitzoekjournalistiek. RTL Nieuws heeft sinds enige tijd een researchdesk die geregeld met eigen nieuws komt. Op discussieavonden bepleiten hoofdredacteuren steevast het grote belang van onderzoeksjournalistiek. Bovendien werd onderzoeksjournalist Brenno de Winter in 2011 door journalistenvakblad Villamedia uitgeroepen tot journalist van het jaar.

Kortom, iedere journalist (in spe) zou op zijn minst enige basiskennis en -vaardigheden in huis moeten hebben op dit terrein, al is het maar om zijn of haar positie op de arbeidsmarkt te verstevigen. Daarnaast is onderzoeksjournalistiek leuk, boeiend en spannend. Kijk hier voor meer informatie.

 Data  14-4, 21-04, 28-04, 12-05, 19-05, 26-05
 Locatie  Amsterdam (Amstelcampus van de HvA, twee minuten lopen vanaf metrohalte Weesperplein)
 Aantal workshops   8
 Aantal deelnemers  5 t/m 10
 Tijd  19.00-21.30 uur
 Lesgeld  € 695,-
 Studiemateriaal  Afhankelijk van ingebrachte cases
 Diploma  Certificaat
 Docent  Arjan Post