2016 Conferentie Leuven

b2016_kleindefMet dank aan het gulle gastvrouwschap van de KU Leuven streek de alweer vijftiende VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek op 18 en 19 november 2016  neer in de Vlaamse universiteitsstad Leuven. Het thema was dit jaar Over de Grens. In de webapplicatie op Sched.org staat het hele programma. Hieronder vind je verslagen en andere informatie.

 

Toespraken en speeches

Verslag van het openingsprogramma, 18 november 2016.

Keynote van datajournalist Mar Cabra, 18 november 2016.

Mar Cabra in haar keynote speech op #VVOJ16: 'Ophouden met bingo spelen.'

Mar Cabra in haar keynote speech op #VVOJ16: ‘Ophouden met bingo spelen.’

De Loep

De Loep, de VVOJ-prijs voor onderscheidende onderzoeksjournalistiek, kreeg dit jaar een onverwacht actueel accent. Twee van de vier prijzen die de VVOJ vrijdagavond 18 november uitreikte, waren voor producties over Srebrenica. Eerder op de dag was bekendgemaakt dat er toch geen nieuw onderzoek komt naar de aanval op de moslim-enclave in juli 1995. Lees hier alles over de prijsuitreiking en de winnaars.

Bart Nijpels (l) en Huub Jaspers worden kort geïnterviewd door juryvoorzitter Jeroen Smit.

Bart Nijpels (l) en Huub Jaspers worden kort geïnterviewd door juryvoorzitter Jeroen Smit.

De vier winnende producties waren de sterkste in een veld van in totaal elf nominaties. Studenten van de opleiding onderzoeksjournalistiek van Verspers/Open Eyes hebben scrolly’s gemaakt over de elf genomineerde producties voor de Loep 2016. Hier kun je ze allemaal bekijken.

loep-genomineerden

Alle loep-genomineerden (Klik voor een grotere afbeelding)

VVOJ Essay

Dit jaar had de VVOJ-conferentie een primeur: het eerste VVOJ Essay werd geschreven. Auteurs van dit jaar zijn Karl van den Broeck en Tom Cochez. Cochez sprak de tekst vrijdag 18 november uit tijdens de opening van de conferentie. Lees de volledige tekst hier.

Tom Cochez spreekt keynote uit bij #VVOJ16.

Tom Cochez spreekt keynote uit bij #VVOJ16.

Twitter

Zoek naar #VVOJ16 voor alle informatie over de conferentie! Je vindt hier tweets van aanwezigen, sprekers en soms ook van onszelf. Leuk om het weekend nog eens terug te halen.