2011 Conferentie Eindhoven

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 november 2011 vond de jaarlijkse VVOJ Conferentie plaats. Dit keer was de VVOJ te gast bij de Fontys Hogeschool aan de Rachelsmolen in Eindhoven.

Op vrijdagavond 18 november werd, traditiegetrouw tijdens het conferentiediner, bekend gemaakt welke journalisten naar huis gingen met De Loep en de Aanmoedigingsprijs, de VVOJ-prijzen voor onderzoeksjournalistiek. Diner en prijsuitreiking vonden plaats in het PSV Stadion.

Twitter-transcript
Download een pdf-transcript van verzamelde tweets rondom de conferentie.

Video
Onderstaande video’s zijn gemaakt door Henk-Jan Winkeldermaat.


Keynote Andrew Lehren, New York Times


Sfeerimpressie eerste dag

Audio


Foto’s

De foto’s zijn gemaakt door Peter van Nobelen en Wouter Spanjaart.

Conferentieverslagen en downloads
Vanaf de conferentie in november worden op deze pagina de verslagen van de sessies, teksten van toespraken, foto’s en video’s geplaatst. evenals downloadbare documenten zoals handouts en Powerpoint-presentaties van de sprekers. Voor de verslagen en downloads moet je ingelogd zijn.

Conferentieverslagen

Vrijdag 18 november

Zaterdag 19 november

Downloads

Vrijdag 18 november

  • 14:00-15:15 uur: Doopceel lichten, handout van Eric Hennekam bij gelijknamige sessie
  • 15:45-17:00: Gevaarlijk spel, Powerpoint-sheets bij Spin, pr en de onderzoeksjournalistiek

Zaterdag 19 november

N.B.: Luuk Sengers stelt, om plagiaat te voorkomen, géén materiaal ter beschikking op internet – maar wie geïnteresseerd is in de handouts van zijn workshops kan deze rechtstreeks bij hem opvragen. Stuur je mailtje naar: info@luuksengers.nl

Programma
Download het programma (dd 15-11-2011). Let op: het definitieve schema in de conferentiemap geldt als de uiteindelijke versie.

Extra trainingsdag datajournalistiek

Op donderdag 17 november, een dag voor de start van de VVOJ Conferentie (en alleen toegankelijk voor deelnemers aan het congres), was er een extra trainingsdag over datajournalistiek. Met David Donald (Center for Public Integrity, USA) en James Ball (The Guardian, UK).

Slotsessie: BASTA
De afsluiting van de conferentie was een bijeekomst met speciale gasten: de makers van het Vlaamse tv-programma BASTA, dat met ‘zelfgeknutselde onderzoeksjournalistiek met gevoel voor humor’ wekelijks de krantenkolommen haalde.

Ronde tafel ‘Onderwijs in onderzoeksjournalistiek’
De ronde tafel ging over samenwerken met redacties, afspraken en formats.