Conferentie Onderzoeksjournalistiek 19 en 20 november 2021

Conferentie

De VVOJ zet in op een échte conferentie dit jaar. Noteer vrijdag 19 en zaterdag 20 november in Brussel.

Het thema dit jaar is Macht en Onmacht: over hoe journalistiek zich verhoudt tot de macht. Na een jaar waarin Apache bijna het veld moest ruimen, Brussels politiegeweld eindelijk aandacht kreeg, er in Den Haag een kabinet viel over de toeslagenaffaire en een debat losbarstte over bestuursculturen, luidt steevast de vraag: hoe houdt de journalistiek zich staande in een krachtenveld dat openheid predikt maar steeds geslotener lijkt?

Kortom, we gaan het hebben over het controleren van de macht in coronatijden. Over de Wet openbaarheid bestuur en de opvolger daarvan. Over graven door de papierstapels van de Europese Unie en over de inzet van artificiële intelligentie bij onderzoek. Over mentaal én fysiek gezond blijven terwijl het vak steeds meer onder vuur ligt. Over RegEx en Python. Over het interviewen van bronnen met trauma’s. Over de ambacht van de geschreven longread en het monteren van een onderzoeksjournalistieke podcast. Over de zin en onzin van een Raad voor de Journalistiek, en hoe die verder moet nu redacties steeds terugblaffen in de richting van de hond die over hen waakt.

En nog veel en veel meer. Meer informatie op onze vernieuwde conferentie-website.

Tickets zijn te koop via Eventbrite.

Locatie: Erasmushogeschool Brussel – Campus Kanal – 28 Slotstraat, 1000 Brussel, België