De Corona Trainingen – online trainingen voor onderzoeksjournalisten

Nieuws

Veel journalisten zijn drukker dan ooit. Maar hetzelfde corona-nieuws houdt ook veel collega’s werkloos thuis. Lopende opdrachten vervallen, nieuwe klussen blijven uit. De VVOJ wil die onderzoeksjournalisten met een overschot aan tijd en een gebrek aan inkomsten een kans bieden om als nóg betere vakmensen uit de corona-crisis te komen. Door hun vakmanschap te versterken in een reeks online thuistrainingen onderzoeksjournalistiek, De Corona Trainingen.

Technisch toegankelijk, gratis of zo goedkoop mogelijk, voor aanstormende tegellichters en routiniers, voor leden en niet-leden.

Zo wil de VVOJ van de nood een deugd maken. Ook voor journalistieke trainers, voor wie opdrachten zijn vervallen of uitblijven. Zij krijgen de kans om, als betaalde klus, hun expertise te promoten en te delen, én om hun aanbod in online-vorm te verbeteren met train-de-trainerworkshops en adviezen.

VVOJ organiseert samen met NVJ Academy De Corona Trainingen zonder winstoogmerk. Ook de Auteursbond werkt belangeloos mee. Na de eerste gratis webinars zal deelname zo betaalbaar mogelijk blijven en tegen kostprijs worden aangeboden.

De Corona Trainingen Onderzoeksjournalistiek gaan beginnen

De eerste webinars (elk twee delen) staan gepland:

  • op 3 en 10 juni, 10 -12 uur: Projectmanagement en werken op afstand in onderzoeksjournalistiek, door Coco Gubbels
  • op 17 en 24 juni, 10 -12 uur: Story-Based Inquiry, door Luuk Sengers
  • op 18 en 25 juni, 15 -17 uur: Podcasts maken voor (onderzoeks-) journalisten door Katinka Baehr

Wees er snel bij, de eerste 10 webinars zijn gratis, dankzij steun van Stichting Lira. Er is plaats voor 10 deelnemers per webinar. De CoronaTrainingen staan open voor zowel leden als niet-leden van de VVOJ en samenwerkingspartner NVJ, wij werken al samen in Zoek Het Uit, het scholingsprogramma voor journalistiek onderzoek.

Aanmelden Projectmanagement en werken op afstand in onderzoeksjournalistiek, door Coco Gubbels

Aanmelden Story-Based Inquiry, door Luuk Sengers

Aanmelden Podcasts maken, door Katinka Baehr

De CoronaTrainingen zijn specifiek gericht op journalisten, van wie er veel in deze coronacrisis een overschot aan tijd en een gebrek aan inkomsten hebben. Wie zich aanmeldt wordt daarom om het LinkedIn-profiel en een korte motivatie voor deelname gevraagd. In volgorde van binnenkomst beoordelen de organisatoren wie er in aanmerking komt voor de gratis toegang tot de tutorials, deelname aan de webinars en later mogelijk ook individuele coaching (waarvoor wordt gewerkt aan fondswerving).

Meer trainingen zijn in de maak: diepte-interviewen door Evert de Vos (redactiechef De Groene Amsterdammer en VVOJ-voorzitter), Werken met de WOB-generator (Liset Hamming en Tim Staal), Podcasts maken door Katinka Baehr en andere volgen. Katinka Wals helpt de trainers hun online aanbod te verbeteren.

Heb je ideeën en tips voor interessante thema’s om je journalistieke vakmanschap te verdiepen?

Of ben je journalistieke trainer en wil je bijdragen aan De Corona Trainingen?

Meld je dan aan via dit formulier (trainers) of dit formulier (journalisten).